Hangi yöntemlerle akciğerden biyopsi yapılabiliyor?
Akciğerden biyopsi çeşitli yollarla yapılabilir. Biyopsi planlanırken hasta için en kolay en ulaşılabilir ve merkezin imkanları doğrultusunda planlanır;
Balgamın patolojik incelenmesi: Nefes borusunda veya nefes borusuna yakın yerleşimli bir kanser varsa balgamın patolojik incelemesinde kanser hücreleri tespit edilebilir.
Bronkoskopi: ağız ve boğazınızın üst kısmı lokal anestezik ajan ile uyuşturulduktan sonra ince ve esnek bir kamera ile ağız veya burundan girilerek ses telleriniz arasından nefes borunuza ve sonrasında bronşlarınıza gerilerek çıplak gözle değerlendirilir ve uygun yerlerden gereken olgularda örnekleme-biyopsi yapılır.
Endobronşiyal Ultrasonografi yani EBUS: bronkoskopi cihazının ucuna ultrason monte edilmiş bir cihazdır. Bu sayede nefes borusu veya bronş sistemine komşu lenf bezi veya kitle varsa eş zamanlı hem görme hem de örnekleme şansı sağlayan bir yöntemdir. EBUS yöntemi ile biyopsi yapmanın yanında lenf bezleri- bezeler ayrıntılı değerlendirilerek kanserin evrelemesi de yapılır. EBUS ile akciğerler arasındaki bir çok lenf bezlerine ulaşılarak hastalık doğru bir şekilde evrelenir ve evreleme için ameliyat gereksinimi azaltılır.
Resim 4. EBUS ile örnekleme
Otofloresan bronkoskopi; bronkoskopi cihazına benzer bir cihazdır, avantajı beyaz ışık yerine yeşil ışık kullanarak nefes borusu veya bronş dokusunda erken aşamada bir bozulma veya hasarlanma varsa bunun tespit edilmesini kolaylaştırır ve biyopsi işlemine kılavuzluk sağlar.
Görüntüleme teknikleri kılavuzluğunda biyopsi; akciğer kanseri göğüs duvarına yakın bir yerdeyse veya boyunda, koltuk altında büyümüş bir beze varsa tomografi veya ultrasonografi ile yeri tespit edilerek ince bir iğne ile biyopsi yapılabilir. Ayrıca akciğer veya akciğer zarı kanserine bağlı akciğer zarında sıvı birikmişse; bu sıvı da göğüs duvarından bir enjektör ile örneklenip patolojik incelemeye gönderilerek değerlendirilip kanser hücreleri saptanabilir.
Resim 5. Göğüs duvarının ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Cerrahi biyopsi; tüm bu yöntemlere rağmen bazen akciğer kanseri özellikle küçük boyuttaysa ya da yerleşim yeri itibariyle ulaşımı zorsa bu durumda boyundan bir kesi ile(mediastinoskopi) veya göğüs duvarından bir kesi ile göğüs cerrahı tarafından biyopsi yapılabilir.